דורבן בכף הרגל

מה זה דורבן בכף הרגל?

דורבן בכף הרגל או דורבן העקב הוא אחד המצבים השכיחים לכאבים בכף הרגל. זהו מצב בו נוצרת הסתיידות (מבנה דמוי עצם) באזור העקב בכף הרגל. המונח דורבן נוצר בעקבות המראה של אותה הסתיידות הנראת כמו קוץ בצילום רנטגן. לעיתים ההסתיידות גורמת לדלקת מקומית באזור הרצועה העמוקה בכף הרגל הנקראת פלנטר פאסיה (Plantar fascia ) . רצועה זו נאחזת בעצם העקב והיא אחראית על המבנה של הקשת האורכית שלנו.

בחלק מהמקרים נראה דורבן בצילום רנטגן אך המטופל לא יסבול מכאב בכלל, הסיבה היא שאין תהליך דלקתי פעיל באזור ולכן אפשר לחיות עם אותו דורבן בשלום ללא כל טיפול. מצד שני אם נראה דורבן בצילום וישנו כאב ומגבלה (כלומר דלקת פעילה) אז המצב דורש טיפול. במקרים אחרים, לא נראה דורבן בצילום אך ישנו כאב רב, זהו מצב שיש תהליך דלקתי ללא הסתיידות ומצב זה נקרא פלנטר פסאיטיס (Plantar fasciitis) הדורש טיפול כמובן.

מהן הסיבות להתפתחות של דורבן בכף הרגל?

דורבן בכף הרגל או פלנטר פסאיטיס יכול להתפתח בכל גיל ובכל רמת פעילות (למשל אצל ספורטאים צעירים יחסית אך גם באוכלוסייה מבוגרת שאינה פעילה).

ישנם מספר גורמים תורמים לבעיה זו:

  • עמידה ממושכת לאורך היום על משטחים קשים (מורים, עובדי מטבח, מלצרים, עובדי מפעל).
  • העוסקים בריצה או קפיצה (רצים, שחקני כדורסל ורקדנים)
  • עודף משקל והריון – אנשים עם משקל עודף יוצרים לחץ גבוה ומתמיד על כפות הרגליים ואזור הקשת הפנימית הקשור לפלנטר פאסיה.
  • כף רגל שטוחה (פלטפוס) או עם קשת גבוהה (פלנוס)
  • הנעלה לא טובה, ישנה, סוליה קשה מידי
  • עליה בעצימות פעילות גופנית בצורה מהירה מידי
  • גילאי 40-60 נמצאים בסיכון גבוה יותר

סימפטומים

הסימפטומים יכולים להשתנות ככל שהבעיה מחריפה ואינה מטופלת.

  • כאב ממוקד בעקב בדריכה, חד או עמום ולעיתים אף יקרין לאזורים סמוכים בכף הרגל.
  • כאב בצעדים ראשונים לאחר שינה, מנוחה ממושכת, נהיגה וכו'. הכאב נחלש עם ההליכה אך לאחר זמן מה לרוב יחזור (למשל לקראת סוף היום).
  • עם הזמן הכאב יכול להופיע גם בעמידה או הליכה ממושכת ולבסוף כל הזמן (גם במנוחה)
  • במקרים מסויימים יש המפתחים דורבן גם ברגל השניה, הסיבה לכך היא העומס הנוצר על הרגל הבריאה בהליכה ובעמידה כתגובה לכאב ברגל השניה ואז גם הצד הבריא מפתח תהליך דלקתי במקום.

הטיפול בדורבן בכף הרגל

הטיפול המוצלח ביותר כיום לבעיה של דורבן או דלקת בפלנטר פאסיה הוא גלי הלם בשילוב פיזיותרפיה מותאמת אישית למטופל. גלי ההלם מעוררים תהליכים פיזיולוגיים המעודדים את הגוף לעבוד באזור הדלקת ומזרזים את הריפוי שלה. זרימת הדם העולה באופן משמעותי בזמן הטיפול וכלי הדם החדשים הנבנים לאורך כל הטיפולים מעלים את זרימת הדם המקומית באזור הרצועה וגורמים לריפוי של האזור מהדלקת בזמן קצר.

הפיזיותרפיה משלימה את הטיפול בכך שעובדת על גורמים נוספים שהם חלק מהבעיה. למשל הפחתת הכאבים בדרכים שונות (אלקטרותרפיה, טייפינג), שחרור השרירים הסמוכים כמו למשל עבודה על שריר התאומים- מתיחות, עיסויים, דיקור יבש ועוד. הסתכלות והתייחסות ליציבה, לשרירים ולמפרקים נוספים בגוף, הדרכה לאימון נכון בזמן הטיפול ולאחריו ועוד.

במקביל תקבלו הדרכה לבית על מנת להשלים את הטיפול באופן המוצלח ביותר:

  • במקרה של כאבים (למשל לאחר יום ארוך על הרגליים ומאמץ) ניתן לשים קרח (או כל דבר קפוא מהמקפיא) למשך 10 דקות על העקב ולא ישירות על העור. הקירור מרגיע את הכאבים ומאלחש אותם. ניתן גם להקפיא בקבוק מים קטן ולגלגל אותו באזור העקב והקשת. זה יוסיף עיסוי למקום.
  • הפחתה/הפסקה של פעילות המחמירה את המצב: קפיצות, ריצות, ריקוד והליכה ממושכת. כל אלו יוצרים עומס ומעכבים את החלמת המקום. ניתן ורצוי להמיר פעילויות אלו בפעילויות אחרות כמו אימוני כוח שונים, אופניים, שחיה וכל פעילות שאין בה מגע חזק על העקב.
  • שינוי הנעלה- מעבר להנעלה רכה ותומכת תיתן הקלה בכאב ותשפר את המצב. נעליים טובות עם סוליה רכה ועבה יחסית יתנו מענה. להימנע מנעליים צרות עם סוליה קשיחה ודקה. ישנם גם תומכי סיליקון לעקב שניתן להכניס לתוך הנעל.
  • ביצוע מתיחות לשריר התאומים ולקשת כף הרגל על בסיס יומיומי יתן גמישות לאזור ויפחית מתח ועומס מהרצועה הדלקתית ויעזור להחלמה שלה. את המתיחות יש לבצע במשך 30 שניות עד דקה ולא פחות מ 3 פעמים רצוף (1 דקה כפול 3).

ניתוח דורבן בכף הרגל

במצבי קיצון כאשר אין תגובה לטיפול השמרני והכאב ממשיך יחד עם המגבלה התפקודית ניתן לבצע ניתוח בו חותכים את נקודת האחיזה של הרצועה הפלנטרית ומשחררים לחץ מהאזור. זהו ניתוח לא מאוד מוצלח מאחר והוא משנה את מבנה הקשת האורכית בכף הרגל. המתיחות הטבעית ברצועה הפלנטרית בונה את הקשת האורכית ושומרת עליה. כאשר חותכים אותה נוצרת קריסה של הקשת והשטחה של כף הרגל (פלטפוס). בנוסף קיימים הסיכונים הרגילים של ניתוח כמו פגיעה עיצבית וכו'.

לסיכום, דורבן העקב או דלקת בפלנטר פאסיה הן מצב נפוץ מאוד הגורם למגבלה קשה ולכאבים.

ככל שמושכים את הטיפול הבעיה לרוב מחמירה ואף יכולה לגרור איתה בעיות אורטופדיות נוספות (למשל עומס יתר על הרגל השניה והתחלה של כאבים גם בה, כאבי גב מהשינוי בסגנון ההליכה בעקבות הכאב ועוד).

אין טעם לסבול מכאבים ומגבלה תפקודית, בכמה טיפולים של גלי הלם בשילוב פיזיותרפיה מותאמת אישית ניתן לפתור את הבעיה לחלוטין ולחזור לחיים פעילים.

יש לכם דורבן? רוצים להתייעץ? צלצלו עכשיו ליעוץ ללא התחייבות עם פיזותרפיסטית מוסמכת ותתחילו להיות צעד אחד קדימה אל הפתרון.
053-4916670 שירי צ'רבוננקו אילוז

טיפולי פיזיותרפיה המתאימים לטיפול בדורבן בכף הרגל:

טיפול בגלי הלם

שימוש במכשיר טיפולי עוצמתי המיועד לזרז תהליכי ריפוי בבעיות אורטופדיות נפוצות בגופנו.

טיפול בדיקור יבש

טיפול באמצעות מחטים המוחדרות לנקודות טריגר לשחרור שרירים תפוסים והפחתת כאבים.

טיפול בטייפינג וקיניזיוטייפינג

טיפול המבוסס על חבישות באמצעות “מדבקות” המונחות על הגוף להגדלת טווחי תנועה ועוד.

טיפול באלקטרותרפיה

שימוש במכשירים שונים המפיקים זרמים חשמליים לצורך ריפוי והפחתת כאבים.

טיפולים מנואליים

טיפולים ידניים כמו עיסוי של רקמה רכה (שריר, גיד, פסיה), מתיחות של שרירים, מניפולציות ועוד.

ארגונומיה

שיפור סביבתו היומיומית של המטופל למזעור הנזקים משימוש בחפצים שאינם מותאמים לגוף האדם.

תרגילים רפואיים

תרגילים בדרגות קושי שונות, המותאמים ספציפי לבעיה, ליכולת המטופל ומשתנים על פי התקדמותו.

קבעו תור לטיפול בגלי הלם

פיזיותרפיה בשילוב גלי הלם יפתרו את הבעיה ויחזירו אתכם לפעילות מלאה תוך מספר טיפולים בודדים. רוצים לשמוע עוד? צלצלו עכשיו והתחילו בפתרון של הבעיה: 053-4916670

שאלות ותשובות

שאלות ותשובות בנושא דורבן בכף הרגל:

ישנם סימנים שחוזרים על עצמם כמו כאב ממוקד בעקב, כאב בצעדים ראשונים לאחר מנוחה (ישיבה, שנת לילה וכו') ורגישות למישוש בעקב. כל פייזותרפיסט יכול לאבחן דורבן או דלקת על פי התשאול והבדיקה הקלינית שהוא עושה. בנוסף ניתן לבצע אולטרסאונד כדי לראות את הרצועה ואם היא אכן דלקתית. בצילום רנטגן רואים אם יש או אין הסתיידות במקום אך ההסתיידות עצמה אינה מעידה על הבעיה או יוצרת כאב אלא רק התהליך הדלקתי.

ממש לא צריך ניתוח! טיפולי הפיזיותרפיה ובמיוחד גלי ההלם מתאימים גם למקרים כרוניים ממושכים ויעילים עד לפתרון מלא של הבעיה (לדוג' מטופלת שסבלה 8 שנים מדורבן והיתה עם גורמי סיכון נוספים כמו סכרת, עודף משקל ועמידה ממושכת יומיומית על הרגליים בעבודה, פתרה את הבעיה לאחר 9 טיפולים של גלי הלם ופיזיותרפיה! כך שזה לגמרי אפשרי) . ניתוח הוא האופציה האחרונה והנדירה יותר לטיפול במקרי קיצון בלבד.

כחלק מהטיפול נדבר על אופי האימונים שלכם ומתוך זה נבנה יחד תוכנית אימונים חדשה העולה בהדרגה ובצורה נכונה על מנת לא ליצור עומסים מיותרים על אזור שזה עתה החלים ועדין רגיש. המטרה בסופה היא לחזור לשגרת האימונים ואף ללמוד עקרונות אימון נכונים על מנת לשמור על תוצאות הטיפול ולמנוע פציעות נוספות.

תרופות אנטי דלקתיות משפיעות לעיתים באופן שונה על כל אדם. לעיתים הם יקלו למספר שבועות ואז הכאב יחזור, במקרים אחרים הם יקלו רק לתקופת הנטילה ולחלק לא תהיה הטבה בכלל. הסיבות לכשלון הטיפול התרופתי הוא שטיפול זה אינו עובד על הרקמה עצמה אלא רק מכניס חומר אנטי דלקתי לגוף. אם הדלקת נוצרת מבעיה מסויימת למשל מתח או עומס על הרצועה ואין התייחסות בפתרון גם לזה, התופעה פשוט תחזור שוב כי הפתרון אינו מהשורש.

עדיין לא מצאת תשובה לשאלה שלך בעמוד הטיפול?
אשמח לקבל את שאלתך בטופס:

    לקוחות כותבים

    מקצועית ביותר!!
    נהדרת, נעימה ובעלת נסיון רב

    חגית חדד, עכעימ

    מוצרים לרכישה

    מוצרים שיכולים לעניין אותך הקשורים לדורבן בכף הרגל

    מאמרים ומידע נוסף על דורבן בכף הרגל

    חלוקת אזורי הכאב

    בחרו באיזור המתאים לאיזור הכאב שלכם וצפו בכל סוגי הטיפולים המוצעים.