כאב ברך צידי - קרע חלקי או מלא ברצועות הצידיות MCL -LCL
כאבים בצד הברך יכולים לנבוע ממספר סיבות שונות.
לפני הכל, קצת אנטומיה וסקירה של המבנים שיכולים ליצור בעיות בצד הברך ולגרום לכאבים:
מפרק הברך בנוי ממספר עצמות: עצם הירך הפמור (femur) ,2 עצמות השוק הטיביה והפיבולה (tibia, fibula)
ועצם הפיקה (patella) . בין העצמות ישנן רצועות השומרות על יציבות המפרק לכל הכיוונים- הרצועות הצולבות ( ACL/PCL ) ששומרות על יציבות קידמית ואחורית של מפרק הברך והרצועות הצידיות ( MCL/LCL) ששומרות על היציבות הצידית במפרק הברך. השרירים עוטפים את כל המבנים האלו וכמובן שישנם מבנים נוספים באזור כמו מניסקוסים, בורסות, כריות שומן, קופסית המפרק וכו'.
כאב צידי בברך יכול לנבוע מטראומה כמו תאונה נפילה, התקלה או תנועה פתאומית בספורט או לחלופין מפגיעה ממושכת ועומסים מצטברים על האזור שגורמים לשחיקה והחלשות של הרצועה למשל באוכלוסייה מבוגרת.
מה זה קרע ברצועה הצידית?
קרע חלקי או מלא של הרצועות הצידיות לרוב מתרחש בטראומה לברך כאשר ישנו כוח גדול ופתאומי המופעל על החלק הפנימי או החיצוני של הברך- כוח הדוחף את הברך פנימה יפגע ברצועה הפנימית (MCL-medial collateral ligament) וכוח הדוחף את הברך החוצה יפגע ברצועה החיצונית (LCL-lateral collateral ligament). בשני המקרים יתכן ומבנים נוספים יפגעו כמו הרצועה הצולבת או המניסקוס אך לא בהכרח מאחר וזה תלוי במנגנון הפציעה והכוחות המופעלים.
הסיבות לקרע ברצועה הצידית?
קרע ברצועה הצידית ברוב המקרים יהיה כתוצאה מטראומה של נפילה, פציעת ספורט, תאונה או כל כוח המופעל בזווית מסויימת על הרצועה. הכוח המופעל על הברך במהלך התנועה ימתח את הרצועה מעבר ליכולתה ויגרום לקרע של הסיבים שלה וכלי דם קטנים באזור. מתיחה חזקה מאוד אף תגרום לקרע מלא של הרצועה. מקרים כאלו נפוצים בספורט כמו כדורסל, כדורגל, סקי וכו'.
סיבה נוספת לקרע ברצועה הצידית הוא במקרים של שחיקה של האזור לאורך שנים (נניח בקרב קשישים) . נפילה במצב כזה תוביל לקרע ברצועה שכבר עברה תהליך שחיקתי שהחליש אותה.
סיווג הפציעה לפי מידת הנזק:
דרגה 1- מתיחה קלה- חלק קטן מסיבי הרצועה נפגעים
דרגה 2 – מתיחה חזקה/קרע – קרע משמעותי של סיבי הרצועה אך עדיין חלקם מחוברים וללא פגיעה
דרגה 3- קרע מלא- 2 חלקי הרצועה ללא מגע ויש חופש במפרק
טיפול בקרע ברצועה הצידית
שמרני
טיפולי פיזיותרפיה מותאמים אישית לשיקום הברך מהשלב הראשוני של הפציעה ועד לשלבים אחרונים של חזרה לספורט או לתפקוד גבוה. הטיפולים כוללים: הפחתת כאבים, עבודה על החזרת טווחי התנועה וכוח השרירים שאבד באמצעות תרגילים שונים, טכניקות ידניות/מנואליות ושימוש במכשור רפואי (מכשירי זרמים חשמליים, אולטרסאונד וכו') טייפיניג, דיקור יבש וכו'. במקרים שיש פגיעה משמעותית ברצועה ובתפקוד ואף פגיעה במבנים נוספים בברך כמו המניסקוסים או הרצועות הצולבות המטופל יהיה מועמד לניתוח לשחזור הרצועה. במקרים כאלו, טיפולי פייזותרפיה כהכנה לניתוח יקצרו את זמן השיקום ויקלו עליו משמעותית.
קרעתם את הרצועה הצידית? אל דאגה, השיקום הוא תהליך אבל בסופו תוכלו לחזור לפעילות שאהובה עליכם עם ליווי צמוד לכל אורכו והכוונה מדוייקת מה לעשות ואיך כך שבסופו שוב תרגישו בטחון בברך ובגופכם.
יש לכם עוד שאלות? צלצלו עכשיו לייעוץ ללא התחייבות עם פיזיותרפיסטית מוסמכת .
053-4916670 שירי צ'רבוננקו אילוז
טיפולי פיזיותרפיה המתאימים לטיפול בכאב ברך צידי:
קבעו תור לטיפולי פיזיותרפיה
לקבלת ייעוץ מפיזיותרפיסטית מוסמכת על הבעיה שלכם, התקשרו עוד היום:
שירי: 053-4916670
שאלות ותשובות
שאלות ותשובות בנושא כאב ברך צידי:
מוצרים לרכישה
מוצרים שיכולים לעניין אותך הקשורים לכאב ברך צידי
מאמרים ומידע נוסף על כאב ברך צידי
להישאר בכושר בזמן פציעה ולהתקדם בהחלמה!
מעבר לכאבים הנלווים לפציעה, אחד הקשיים העיקריים אותם פוגשים מטופלים עם קרע חלקי ברצועות הצידיות, הMCL או LCL, הוא החשש מלהחזיר את הגוף לתנועה, ולחזור להתאמן מבלי לגרום לנזק נוסף או [...]
אובחנתי עם קרע ברצועה הצולבת הקדמית (ACL), מה עכשיו?
קרע ברצועה הצולבת הקדמית הוא אחד מקריעת הרצועות הנפוצים ביותר, האופנייני בעיקר לספורטאים. לאחר שאדם אובחן עם קרע ברצועת ה-ACL, בהתייעצות עם אורתופד הוא יכול לבחור האם לטפל בקרע באופן שמרני- [...]
חלוקת אזורי הכאב
בחרו באיזור המתאים לאיזור הכאב שלכם וצפו בכל סוגי הטיפולים המוצעים.