מעבר לכאבים הנלווים לפציעה, אחד הקשיים העיקריים אותם פוגשים מטופלים עם קרע חלקי ברצועות הצידיות, הMCL או LCL, הוא החשש מלהחזיר את הגוף לתנועה, ולחזור להתאמן מבלי לגרום לנזק נוסף או פציעה חוזרת וחמורה יותר. טיפולי פיזיותרפיה בקרע חלקי ברצועה דווקא מעודדים תנועה של המפרק וחיזוק נכון של השרירים הסובבים אותו. חיזוק זה מתאפשר בעזרת תרגילים ממוקדים שאפשר לבצע בסביבה היום יומית של המטופל, מבלי להגיע לקליניקה!
תרגילים שניתן לבצע בשבועות הראשונים לאחר היווצרות של קרע חלקי ברצועת ה-MCL או LCL:
תרגילים לחיזוק השרירים הסובבים את הברך:
- הרמת רגל ישרה Straight leg raise
- כפיפות ברכיים Knee Flexions – עוזרים גם לשמר ולשפר את טווחי התנועה של המפרק
- סקווטים Squats- מתחילים ללא משקל וככל שמתקדמים ניתן להוסיף משקל לאט ובהדרגה.
תרגילים לשיפור שיווי משקל וקוארדינציה:
- עמידה על רגל אחת – כאשר הרגל המייצבת זו הרגל עם הקרע החלקי ברצועת הMCL או LCL
- הליכה על קו ישר וצר
- תרגילי ייצוב על Bosu Ball
לאחר תקופת זמן מספקת בהתאם לתהליך השיקום מהפציעה, ניתן גם לחזור בהדרגה לפעילות ספורטיבית עצימה יותר. ישנם ענפי ספורט מצויינים שמחזקים את השרירים מבלי לסכן את הרצועות הפצועות, אך יש גם ענפי ספורט שכדאי להימנע מהם עד לשיקום מלא מהפציעה בצועות.
באיזה ספורט כדאי ומומלץ לעסוק בזמן פציעה של הרצועות הצידיות הMCL או LCL:
- שחייה- מדובר בענף ספורט מהנה ומרגיע, שמעבר לרווחים הנפשיים שלו מאפשר פעילות שמחזקת מאוד את כל שרירי הרגליים, הידיים, רצועת הכתפיים, והליבה- תוך כדי הורדת עומס מהמפרקים. העדיפות היא לסגנון החתירה, בה העומס על הברכיים קטן יותר. בנוסף השחייה משפרת מאוד את סיבולת הלב-ריאה ומאפשרת גם לספורטאים פצועים לשמר את רמת הכושר שלהם עד שיוכלו לחזור לכל פעילות עצימה בתחומים נוספים.
- רכיבה על אופניים- ברכיבה על אופניים יש הפעלה עצימה של שרירי הרגליים, ללא הפעלת כל עומס על מפרק הברך. בנוסף להורדת העומס מהמפרק, הרכיבה על האופניים גם משמרת את טווחי התנועה של מפרק הברך. כמו בשחייה גם כאן משמרים ומשפרים את סיבולת הלב-ריאה של המתאמן. עם זאת חשוב לזכור כי ברכיבה על אופניים כרוך סיכון בחבלות הנובעות מתאונות או נפילות, ויש לקחת זאת בחשבון לפני ביצוע הפעילות.
- יוגה ופילאטיס- שני הענפים מחזקים מאוד את שרירי הליבה בגוף, ומשפרים את היציבות והגמישות של כל חלקי הגוף והמפרקים. כל זאת תוך כדי התמקדות בנשימה ובהקשבה לגוף. יתרון נוסף של היוגה והפילאטיס הוא שאפשר לבצע אותם כמעט מכל מקום! כל מה שצריך זה לפרוס מזרן ולהכין מאגר של תרגילים- ואפשר לתרגל בכל מקום ובכל זמן שנוח לכם!
איזה ספורט עשוי לגרום נזק בזמן פציעה של הרצועות הצידיות הMCL או LCL:
כדורסל, טניס, כדורגל- ענפי ספורט אלה מאלצים את המתאמנים לבצע פעולות שמכונות "פעולות מספריים"- פעולות הדורשות שינויי כיוון תנועה חדים ומהירים, מה שמפעיל המון עומס על הברכיים ומאתגר את יציבות המפרק. כתוצאה מהקרע החלקי ברצועת הMCL או LCL, היציבות של מפרק הברך של המטופל פגועה והפעלת עומס מהסוג הנדרש בענפי ספורט אלה עלול לדרדר את מצב הפציעה.
דגש אחרון וחשוב-
עכשיו שיש לנו מאגר של תרגולים ופעילויות שאפשר לבצע בלי חשש, כל מה שנותר זה לשים לב לכמה דגשים חשובים, והעיקרי ביניהם הוא ההקשבה לגוף ולמה שהוא מאותת לנו! חשוב מאוד בכל זמן, ובייחוד במהלך פציעה, לשים לב לגוף- לכאב שמופיע באיזור מסוים או בזמן ביצוע פעילות מסוימת, לעייפות כללית או כל מצב גופני אחר שחשים בו, ולהתאים את עוצמת ואופי הפעילות למה שהכי מיטיב ונעים לנו ולגוף שלנו. דגש נוסף הוא כמובן להתייעץ עם פיזיותרפיסט מוסמך טרם ביצוע כל פעילות על מנת להבטיח חזרה מהירה כמה שניתן לשגרה מלאה ועצימה!
יש לכם עוד שאלות לגבי הטיפול בקרע של הרצועות הצידיות הMCL או LCL?
אם אתם מרגישים שאתם צריכים עוד הכוונה בהתאמה של פעילות מסוימת או אם אתם רוצים להתייעץ עם פיזיותרפיסטית מוסמכת ללא התחייבות וללא עלות, אני מזמינה אתכם ליצור איתנו קשר דרך הטופס ליצירת קשר בצד העמוד, או במספר הטלפון 053-4916670 שירי צ'רבוננקו אילוז.