פריקת כתף

מה זה פריקת כתף?

פריקת כתף זהו מצב בו עצם הזרוע (ההומרוס) יוצאת ממקומה בכוח מאזור החיבור שלה למשטח המפרקי הנמצא בשקע של עצם השכמה (הגלנואיד). ישנם 2 סוגים עיקריים של פריקות כתף: פריקה קידמית ופריקה אחורית כאשר 95% מהפריקות הן קידמיות. החלוקה של קידמית מול אחורית מתייחסת למיקום של עצם הזרוע יחסית למפרק לאחר הפריקה, כך שבפריקה קידמית עצם הזרוע נמצאת לפני המפרק ובפריקה אחורית, מאחורי המפרק.

מנגנון הפריקה של פריקה קידמית הוא כאשר הזרוע במנח של הרחקה וסיבוב חיצוני (כמו שזורקים כדור או שמים יד מאחורי הראש), לעיתים פריקה מתרחשת בנפילה על יד ישרה.

ישנן 2 פגיעות הנלוות לעיתים קרובות למצב של פריקת כתף:

  1. שבר דחיסה בצידו האחורי של ראש ההומרוס (עצם הזרוע) היל זקס – hill sachs lesion
  2. פגיעה ברקמת הלברום באזור הקידמי של המפרק- בנקהארט- bankhart lesion

סימפטומים של פריקת כתף:

לרוב נראה את הסימפטומים הבאים:

  1. מראה שונה של הכתף הפרוקה אל מול הכתף השניה- לעיתים יהיה מראה מרובע  לכתף הפרוקה (ולא מעוגלת במראה הטבעי שלה).
  2. כאבים- אל הפריקה מתלווה כאב רב וחוסר יכולת להזיז את היד. לעיתים תהיה פגיעה גם ברקמות רכות כמו גידים, שרירים, רצועות, עצבים וכלי דם מצב היוצר כאב רב. במידה ויש פגיעה בעצבים, מלבד לכאב יורגשו סימפטומים נוירולוגיים כמו דקירות נימול וחשמל. בנוסף, השרירים הסובבים את הכתף נכנסים לספאזם הגנתי ויוצרים כאבים בכל תנועה של היד.
  3. לעיתים נראה נפיחות מקומית
  4. סימפטומים נוספים יכולים להיות חולשה כללית, בחילות/הקאות וסחרחורת הנובעים מהכאב המוגבר.

הסיבות לפריקת כתף:

הסיבות לפריקת כתף הן מגוונות ולרוב מדובר בטראומה במנח מסויים של היד. אנשים בעלי גמישות יתר הם בעלי סיכוי גדול יותר לפריקה וכן גם אלו שעברו פריקה בעברם.

לאחר פריקה ראשונית, הסיכוי לפריקה חוזרת עולה מאחר וישנה פגיעה במבנים המייצבים של הכתף ומצב זה נחשב לאי יציבות כרונית. ככל שהגיל צעיר יותר, הסיכוי לפריקות חוזרות עולה (עד גיל 25 80-90% סיכוי לפריקה חוזרת). ככל שהגיל עולה, כך הסיכוי לפריקה חוזרת יורד משמעותית.

לעיתים, אם מדובר בספורטאים צעירים יומלץ על טיפול ניתוחי על מנת למנוע פריקות חוזרות ואילו בגילאים המבוגרים יותר עדיף לבצע טיפול שמרני- טיפולי פיזיותרפיה שיחזירו את הכתף למצבה המיטבי.

טיפול בפריקת כתף:

טיפול שמרני- פיזיותרפיה

לאחר הרדוקציה (החזרת הכתף למקומה), צריך מספר ימים של מנוחה ללא כל מאמץ לכתף. לעיתים הרופא יתן כדורים נוגדי דלקת להפחתת הכאבים והתהליך הדלקתי.

לאחר תקופת המנוחה יש להתחיל בפיזיותרפיה ובשיקום הכתף ע"י תרגילים בדרגות קושי שונות. בהתחלה התרגילים יהיו ללא כאב, חיזוק שרירים באופן איזומטרי (ללא תנועה) והחזרת טווחי התנועה התקינים למפרק.

בשלבים מתקדמים יותר ובכדי למנוע פריקות חוזרות, התרגילים יתמקדו בחיזוק השרירים המייצבים של הכתף עם התנגדות בדרגות קושי שונות ע"י גומיות, משקולות, כדור, משטחים לא יציבים ועוד תוך דגש על שילוב תרגול עם גירוי פרופריוספטיבי (תחושה עמוקה במפרק) על מנת להשיג שליטה מוטורית במפרק וחיזוק השרירים בזויות משתנות ולאורך כל טווחי התנועה.

בשלבים סופיים התרגול יהיה פונקציונאלי בהתאמה לספורט הספציפי של המטופל על מנת להחזיר אותו לפעילות מלאה.

טיפול ניתוחי

במקרים של פריקה חבלתית, ספורטאים, צעירים או כאלו שהטיפול השמרני נכשל וישנה חוסר יציבות כרונית וכאבים, יומלץ על ניתוח הכולל תיקון של המבנים שנפגעו בפריקה (רקמות רכות/עצם). לעיתים רבות, הטיפול הניתוחי יגרום למגבלה בטווחי התנועה בכתף (באופן מכוון) על מנת למנוע מצבים של פריקות חוזרות.

לסיכום, פריקת כתף היא פציעה נפוצה שניתן לטפל בה ע"י פיזיותרפיה ממוקדת ומותאמת אישית למצבכם ולפעילות שאתם עוסקים בה, אם זה ביומיום או פעילות ספורטיבית.

לייעוץ ע"י פיזיותרפיסטית מוסמכת על תהליך השיקום בפריקת כתף צלצלו- 053-4916670 על מנת לקבל את כל המידע שצריך כדי להתחיל בתהליך ולחזור לפעילות במהרה!

טיפולי פיזיותרפיה המתאימים לטיפול בפריקת כתף:

טיפול בדיקור יבש

טיפול באמצעות מחטים המוחדרות לנקודות טריגר לשחרור שרירים תפוסים והפחתת כאבים.

טיפול בטייפינג וקיניזיוטייפינג

טיפול המבוסס על חבישות באמצעות “מדבקות” המונחות על הגוף להגדלת טווחי תנועה ועוד.

טיפול באלקטרותרפיה

שימוש במכשירים שונים המפיקים זרמים חשמליים לצורך ריפוי והפחתת כאבים.

טיפולים מנואליים

טיפולים ידניים כמו עיסוי של רקמה רכה (שריר, גיד, פסיה), מתיחות של שרירים, מניפולציות ועוד.

ארגונומיה

שיפור סביבתו היומיומית של המטופל למזעור הנזקים משימוש בחפצים שאינם מותאמים לגוף האדם.

תרגילים רפואיים

תרגילים בדרגות קושי שונות, המותאמים ספציפי לבעיה, ליכולת המטופל ומשתנים על פי התקדמותו.

קבעו תור לטיפולי פיזיותרפיה

לקבלת ייעוץ מפיזיותרפיסטית מוסמכת על הבעיה שלכם, התקשרו עוד היום:
שירי: 053-4916670

שאלות ותשובות

שאלות ותשובות בנושא פריקת כתף:

לאחר פריקת כתף, עולים הסיכויים לפריקות חוזרות ולחוסר יציבות בכתף מהסיבה שישנה פגיעה במבנים המייצבים של הכתף. ככל שהגיל צעיר יותר כך הסיכוי לפריקות חוזרות עולה. למשל בפריקת כתף קידמית, הסיכוי לפריקות עתידיות הוא 20%-35% (נשים יותר מגברים). שיקום נכון בפיזיותרפיה יקטין את הסיכוי לפריקה חוזרת ויגדיל את סיכויי ההחלמה. מאחר וישנה פגיעה במייצבים הסטטיים (רצועות ומבנים נוספים במפרק) בזמן פריקה, טיפולי הפיזיותרפיה משפרים את המערכת הדינאמית (השרירים) "שמחליפים" את המבנים שנפגעו ומאפשרים יציבות דינאמית בכתף.

עדיין לא מצאת תשובה לשאלה שלך בעמוד הטיפול?
אשמח לקבל את שאלתך בטופס:

    מוצרים לרכישה

    מוצרים שיכולים לעניין אותך הקשורים לפריקת כתף

    מאמרים ומידע נוסף על פריקת כתף

    • דלקת גידים בכתף: סיבות ודרכי טיפול

    דלקת גידים בכתף: סיבות ודרכי טיפול

    הפתרון לכאבים ולהסתיידות בכתפיים – שילוב של טיפול בגלי הלם ותרגילים לחיזוק חגורת הכתפיים: בעיות וכאבים בכתפיים הינה בעיה נפוצה באוכלוסייה, החל מספורטאים מקצוענים/חובבנים העוסקים בפעילות חוזרנית של הכתפיים ועד [...]

    חלוקת אזורי הכאב

    בחרו באיזור המתאים לאיזור הכאב שלכם וצפו בכל סוגי הטיפולים המוצעים.