ניתוח החלפת מפרק ירך - Total Hip Replacment
מה זה ניתוח החלפת מפרק הירך ומדוע עושים אותו?
מפרק הירך הוא מפרק כדורי שמבנהו כ "מכתש ועלי". מבנה זה מאפשר תנועתיות רבה אך גם יציבות בזמן נשיאת משקל על הרגליים. לאורך השנים הסחוס העוטף את העצמות נוטה להישחק מסיבות שונות (דלקות מפרקים, חבלה ועוד) מצב היוצר חיכוך של עצם האגן אל מול ראש עצם הירך ופגיעה בהן. הביטוי של מצב זה יהיה כאבים, התפתחות של דלקת מקומית, מגבלה תנועתית ותפקודית בפעילויות יומיומיות בסיסיות כמו הליכה (לרוב תהיה צליעה) קימה מישיבה ועוד. זהו מצב שכיח גם לגברים וגם לנשים בגילאי 60 +.
טיפול שמרני מקובל במצבים אלו הוא פיזיותרפיה, טיפול תרופתי, אימון גופני וכו'. במקרים בהם אין שיפור למרות הטיפול השמרני נשקלת האפשרות לניתוח החלפת מפרק הירך.
בניתוח מסירים את עצמות המפרק באזורי השחיקה ואת הסחוס הפגוע ובמקומם שמים שתל של מפרק מלאכותי. ישנם מקרים בהם מוחלף רק ראש הירך וכאלו ששני חלקי המפרק מוחלפים, גם ראש הירך וגם השקע בעצם האגן.
לניתוח זה מספר גישות: קידמית, אחורית, צידית, קדמית-צידית, זעיר פולשנית
הגישה מתיייחסת למיקום של החתך הניתוחי ביחס לעצם הירך. כמובן שלכל גישה יתרונות וחסרונות ולא כל גישה מתאימה לכל מטופל.
ניתוח זה נחשב מאוד מוצלח בתוצאות שלו ומרבית המטופלים מדווחים על שיפור באיכות החיים מבחינה תפקודית ומבחינת כאבים.
לרוב המפרק המלאכותי מחזיק כ 15 שנה.
מה עושים לפני ניתוח החלפת מפרק הירך ולאחריו?
חיזוק השרירים טרום הניתוח משפרים באופן משמעותי את השיקום שלאחריו. בניית תוכנית אימונים (אפילו ביתית) ע"י פיזיותרפיסט לפני הניתוח תכין את השרירים היטב לתרגול אחרי הניתוח, תקל ותזרז את זמן השיקום.
לאחר הניתוח השיקום מתחיל באופן מיידי! עבודה על טווחי תנועה, הפחתת כאבים, תרגול פעילויות בסיסיות כמו הליכה (בהתחלה עם הליכון) , מדרגות וכו'. אורך השיקום משתנה מעט ממטופל למטופל ותלוי כמובן במסירותו לביצוע הפיזיותרפיה.
לאחר השלב ההתחלתי מתחילים בתרגול בדרגות קושי עולות, כמו תרגילים לחיזוק השרירים במנחים שונים, על משטחים שונים ובעומס שעולה בהדרגה. כל אלו על מנת להחזיר את המטופל לשגרה ללא כאבים או מגבלה תנועתית.
שיקום ממוצע אורך בין 6 ל 10 שבועות בהן המטופל מתרגל על בסיס יומיומי את תוכנית התרגילים בפיזיותרפיה.
לסיכום, ניתוח להחלפת מפרק הירך הוא ניתוח עם אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד שמטרתו לשפר את איכות החיים של המנותח אך עם זאת הוא דורש שיתוף פעולה מלא מהמטופל בכל שלבי השיקום על מנת להגיע לתוצאות מקסימליות ולתפקוד מירבי. חשוב להגיע לפיזיותרפיסט מנוסה שיביא אתכם ליעדים שלכם!
מתלבטים היכן לבצע את השיקום לאחר הניתוח? רוצים להכין את הגוף לפני הניתוח ולא יודעים איך עושים זאת? צלצלו עוד היום לייעוץ עם פיזיותרפיסטית מוסמכת ללא התחייבות ואשמח לענות לכם על כל השאלות שלכם.
053-4916670 שירי צ'רבוננקו אילוז.
טיפולי פיזיותרפיה המתאימים לטיפול בניתוח החלפת מפרק ירך:
קבעו תור לטיפולי פיזיותרפיה
לקבלת ייעוץ מפיזיותרפיסטית מוסמכת על הבעיה שלכם, התקשרו עוד היום:
שירי: 053-4916670
שאלות ותשובות
שאלות ותשובות בנושא ניתוח החלפת מפרק ירך:
מוצרים לרכישה
מוצרים שיכולים לעניין אותך הקשורים לניתוח החלפת מפרק ירך
מאמרים ומידע נוסף על ניתוח החלפת מפרק ירך
צביטה / קרע בלברום בירך
מה זה קרע בלברום? מפרק הירך בנוי כמבנה של מכתש ועלי, הלברום הוא סחוס הנמצא על גבי המכתש (האצטבולום שהוא חלק מעצם האגן) ותפקידו להעמיק אותו ולייצר התאמה טובה יותר אל [...]
כאבים ומתיחה במפשעה
מה זה? אזור המפשעה מכיל מבנים אנטומיים רבים כמו שרירים (קבוצת מקרבי הירך), עצבים, כלי דם גדולים וקטנים, קישוריות לימפה ועוד. כאשר ישנו כאב במפשעה יש לעשות אבחנה מבדלת בין המקרים [...]
בורסיטיס בירך: סימנים וסימפטומים ודרכי טיפול
כאבים בירך? יתכן ויש לך בורסיטיס! ישנה אוכלוסייה גדולה הסובלת מכאבים שונים בירך אם במנוחה ואם בפעילות ולא ממש יודעת מדוע זה קורה, מה לעשות והאם יש לפנות לטיפול? אחת הבעיות [...]
חלוקת אזורי הכאב
בחרו באיזור המתאים לאיזור הכאב שלכם וצפו בכל סוגי הטיפולים המוצעים.