מה זה?

פריקת מרפק (dislocation) הוא מצב בו מופעל כוח חיצוני גדול על המרפק כך שהעצמות זזות ממקומן האנטומי הטבעי וישנו עיוות של המרפק. בחלק מהמקרים העצמות חוזרות לבד למקומן ובמקרים אחרים צריך להחזיר אותן למקום ע”י רדוקציה (שחזור) שנעשת ע”י אורטופד.

בפגיעה כזו, גם הרצועות במרפק נפגעות (נמתחות או נקרעות). הרצועות הן אלו שאחראיות על שמירת היציבות של המפרקים השונים ובמצב שהעצם יוצאת ממקומה, הן עוברות גם כן טראומה. לאחר השחזור, המטופל ישאר מקובע בגבס או מתלה ולאחר מכן יצטרך טיפולי פיזיותרפיה על מנת להשיב תנועה נורמאלית במרפק וחיזוק של השרירים שנחלשו בזמן הקיבוע. המבנים הנוספים שנפגעו בעקבות הפריקה יקבעו את משך השיקום. ככל שיותר מבנים נפגעים כך השיקום מתארך (רצועות, סחוס, קפסולה, שברים, כל דם, עצבים) במידה וישנו גם שבר ישקל ניתוח לקיבוע.

מתי זה קורה?

כדי לפרוק את המרפק צריכה להתרחש טראומה פתאומית ועוצמתית מאחר ומפרק המרפק הוא יציב מאוד. לרוב מדובר בנפילה כאשר המרפק ישר והיד מושטת קדימה או אחורה כדי לבלום את הנפילה. מצב זה יכול להתרחש למשל בספורט שדורש תרגילי אקרובטיקה, ג’ודו, סקי או אפילו נפילה מגובה (קיר טיפוס, סולם).

שאלות ותשובות:

  1. מה מרגישים ומה הסימנים לפריקה? כאב גדול ועיוות של צורת המרפק, חוסר יכולת להניע אותו ונפיחות מקומית.
  2. האם אין סכנה לפרוק שוב אם חוזרים לספורט? תמיד יש סכנה לפריקות חוזרות מאחר והיתה פגיעה כלשהי בשלמות הרצועות המייצבות את המרפק לכן יש חשיבות כה גבוהה לטיפולי פיזיותרפיה לחיזור השרירים הסובבים את המרפק והכתף שיחפו על הרצועות שנפגעו.
  3. תוך כמה זמן אפשר לחזור לפעילות מלאה?

זה תלוי. אם מבנים רבים נפגעו בזמן הפריקה כמו שבר של אחת העצמות, פגיעה בסחוס , קרע של רצועות וכו’ השיקום ימשך זמן ארוך יותר לעומת פריקה מבודדת. בנוסף יש לציין שהעבודה על המרפק צריכה להיות עדינה יחסית מאחר והוא נוטה לפתח “תקיעות” ונוקשות אם מאיצים בו ועובדים חזק מידי.

טיפול

לאחר הרדוקציה (החזרת העצמות למקומן האנטומי) והורדת הגבס, מתחילים בפיזיותרפיה למרפק. בפיזיותרפיה נעבוד על מספר תחומים- הפחתת הכאבים באמצעים שונים (מכשירים שונים- אלקטרותרפיה, עיסוי, קיניזיוטייפינג וכו’), החזרת טווחי התנועה וכוח השריר באזור המרפק. אין להאיץ בתהליך השיקום במרפק! למפרק המרפק ישנה נטייה לפתח סוג של נוקשות והסתיידויות (ossification) ברקמות הרכות שמסביבו כאשר עובדים מהר מידי וחזק מידי. לכן, חשוב מאוד להישמע להוראות הפייזותרפיסט גם כשמתרגלים לבד בבית ולא לעבוד חזק מידי. לאחר החזרת הטווחים והפחתת הכאבים אפשר להתחיל לחזק גם את השרירים הסובבים ובמפרקים הסמוכים (כתף ושורש כף יד) וגם לתחיל לתרגל ספציפי ופונקציונאלי לפעולות היומיום המוגבלות ותרגול שיוביל בסופו לחזרה לספורט המבוקש.

לסיכום, הטיפול במרפק צריך להעשות בידיים מיומנות מאחר ומגבלה בתנועות או טווחים ישפיעו על כל היד ותפקודה. פריקת מרפק היא טראומה לא נעימה אך עם ההכוונה הנכונה והטיפול המתאים, תהליך השיקום הפיזיותרפי יהיה יעיל ונעים כך שתוכלו לחזור לכל הפעילויות הקודמות לפציעה. רוצים לשאול עוד? מוזמנים לצלצל ואשמח לייעץ לכם.