זה כבר כמה זמן שהשגרה שלכם מופרת. במהלך היום תוקפים אתכם כאבים לא מוסברים, אם זה בבוקר כשאתם קמים, אולי בזמן פעילות גופנית שאתם רגילים לעשות, או סתם תוך כדי תנועת הגוף במהלך היום. אתם מתקשים למצוא קשר למשהו מסוים שקרה והוביל לכך. הסביבה לא תמיד מתייחסת ברצינות, וגם אתם רוצים לקוות שאם תתעלמו הכאב יחלוף. כמובן שהתעלמות לא עוזרת, ואתם מתחילים לשאול את עצמכם “מה קורה לי?”, “מה הבעיה איתי?”, “ממה נובעים הכאבים?”
אתם לא לבד. אנשים רבים סובלים מכאבים שנובעים באופן כללי מדלקות שנגרמות במפרקי הגוף השונים. הדלקות יכולות להופיע במפרקי הכתף, אצבעות הידיים, מרפק, עקב, ברכיים ועוד. יש סיבות רבות להופעת דלקות אלה, והן משתנות מאדם לאדם בהתאם לגילו, משקל גופו, המטען הגנטי שלו ובריאותו הכללית.
מפרקי הגוף הם למעשה נקודות החיבור במפגש בין עצמות. מפגש זה מאפשר לגופנו תנועה. יש כמה סוגי מפרקים בגוף, וכל אחד בנוי אחרת ומאפשר תנועה אחרת. יש מצבים בהן נקודות החיבור בין העצמות, שכוללת מפרקים, גידים, רצועות ועוד נשחקות, מזדהמות, נפגעות או קופאות. הדבר מוביל ליצירת דלקת, לכאבים ובחלק מהמקרים גם למוגבלות בתנועה.
נסקור כמה סיבות שיכולות להוביל לתחילתה של דלקת ולשיבוש ביכולת התנועה של גופנו:
גיל מבוגר: בעיות פרקים יכולות להיות עניין של גיל. כחלק מתהליך ההזדקנות הטבעי של הגוף, חל תהליך ניוון ושחיקה של המפרקים. שחיקה זו מחלישה את יכולתו של המפרק לשאת בנטל התנועה היומי ולהגן על העצמות מפני החיכוך, ובנוסף תופעת לוואי לא רצויה של ניסיון הגוף לתקן את המצב מייצרת משקעים של סידן. משקעים אלה בתורם עלולים ליצור הסתיידות ודלקת באזור הפגוע.
דלקת זיהומית: דלקת זו יכולה להתפתח כתוצאה של חדירת זיהום לגוף – על ידי חיידק, וירוס, פטרייה, מחלה זיהומית אחרת ועוד – או בעקבות עקיצה או פציעה. הזיהום יגיע למפרק דרך מחזור הדם, ויכול לתקוף מפרק אחד או יותר.
משקל גוף: משקל גוף עודף עלול לפגוע במפרקים בשתי דרכים: ראשית, על המפרק להצליח לתפקד תחת עומס הולך ומצטבר, מה שמקשה על יכולת התנועה שלו ומוביל לשחיקה מהירה. שנית, עודף המשקל עשוי לפגוע ביציבה של האדם, מה שמוביל לשימוש לא נכון במפרק ושוב, מאיץ את שחיקתו.
פעילות ספורטיבית: פעילות גופנית בדרך כל מבורכת. אבל ספורטאים שעושים שימוש קבוע ותכוף באיבר גוף מסוים (טניסאים, רקדניות, אצנים), מעמיסים על המפרק האחד הזה שוב ושוב, מה שמייצר בלאי מהיר יותר העלול להוביל לדלקת. בנוסף, פציעות ספורט הכוללות סיבוב לא נכון של מפרק, קריעה של גיד, פריקת מפרק יכולות גם הן להוביל לדלקת.
דלקות פרקים כרוניות: יש מספר דלקות פרקים כרוניות. למשל שיגדון (gout), בה עודף של חומצת שתן מצטבר במפרקים ומייצר דלקת. אחד המאפיינים של מחלת הזאבת (לופוס) הוא דלקת מפרקים. מחלות ניווניות שונות (למשל אוסטאוארתריטיס) גורמות לשחיקת סחוס וכתוצאה מכך לדלקת.
גנטיקה: ישנם גורמים גנטיים הקשורים ליכולת הגוף לייצר קולגן (המשמש בבניית גידים, רצועות, עצמות וסחוס), או למבנה פרקים חלש. ועוד, חוקרים מזהים נטייה גנטית לחלות במחלה, למשל אצל תאומים זהים, וכן במשפחה בה נמצא חולה אחד יש סבירות גבוהה שעוד בני משפחה יחלו גם כן.
מחלה אוטואימונית: מחלות אלה מתפרצות מסיבות שעדיין לא התבררו לחלוטין. תפקוד המערכת החיסונית של הגוף, שבאופן תקין מגנה עליו מפני פלישה של וירוסים, חיידקים ומזהמים אחרים משתבש, ומזהה תאי ורקמות הגוף כפולשים שיש להלחם בהם. מחלות אוטואימוניות עלולות להשפיע ולפגוע גם במפרקים.
דלקות אלה, תהא סיבתן אשר תהא, גורמות לכאבים קשים, נפיחות באזור הפגוע, נוקשות הגוף (בעיקר בבוקר), עייפות, מוגבלות בתנועה וסימפטומים נוספים. הרפואה מאבחנת אותן ככתף קפואה, מרפק טניס, גיד אכילס פגוע, אצבעות הדק, הסתיידות גידים ועוד.
ציינו בהתחלה כי אתם לא לבד, והתכוונו לכך. לא רק במובן שהרבה אנשים סובלים מדלקות פרקים, אלא מכיוון שאנחנו איתכם ומציעים לכם טיפול בגלי הלם, שנמצא יעיל מאד בטיפול בבעיות שמנינו. גלי הלם מגבירים את זרימת הדם לאזור הפגוע ובכך מעודדים את החלמת האזור המודלק על ידי זירוז פינוי חומרי הפסולת והובלה של חמצן הדרוש להחלמה, בנייה מחודשת של סיבי גיד, עידוד צמיחה של כלי דם חדשים, פירוק הסתיידויות ושבירת מעגל הכאב.
אז אל תתעלמו מהכאב – יש מה לעשות וניתן לטפל בו ובגורמים לו באופן יעיל.